Erdei séta, kirándulás, túra ajánlatok családok
és felnőtt részére Sopronban és környékén

Gyalogos túrák a Soproni-hegységbenCsaládi nyaralás, üdülés, nászút, házassági évforduló ünneplése nem telhet el üdítő séta nélkül, amikor érdemes néhány órára hátrahagyni a város zaját és megismerni Nyugat-Magyarország e szegletének erdei ösvényeit. Évszaktól függetlenül várom az erdő-mező iránt érdeklődőket egy tartamos sétára, ahol a kikapcsolódás közben részletesen megismerhetik az erdők és egyben a város életét, történetét. Betekintést nyerhetnek a magyar erdőgazdálkodás szakmaiságába. Választ kaphatnak minden olyan kérdésre, ami felmerülhet Önökben erdeinkkel kapcsolatban.

Kedvezmény gyerekeknek:
13 éves korig valamennyi túracsomag ingyenes szülői részvétel mellett.


Néhány órás séták, kirándulások

A néhány (kb. 1-3) órás programokat azoknak ajánlom, akik még mást is terveznek a kirándulás napjára vagy egyszerűen csak rövidebb időt kívánnak az aktív pihenéssel tölteni és tartózkodnak a hosszabb túráktól.

Kirándulás a Károly-kilátóhoz
A körpanorámás kilátást nyújtó Károly-kilátó a Tűztoronyhoz és az erdei ciklámenhez hasonlóan Sopron és a várost övező erdő jelképévé vált. Éppen úgy, mint a fenyőillatú hegyvidéki levegő. A könnyebb kirándulás során ezen csodák között kalandozunk el betekintést nyerve a hazai erdőgazdálkodásba és az erdő életének érdekességeibe.

Fáklyás esti séta a Sörházdombi-kilátóhoz
1 órás ismerkedés a Fertő-tájjal, a Kisalfölddel és az Alpokaljával a nap-lemente utolsó sugaraival, az esti fények díszletében. Élvezze a klimatikus gyógyhellyé nyilvánított Lőverek friss levegőjét és tudja meg, honnan származik a jellegzetes illata. Ha az est leszáll, a rövid városközeli, erdei utat fáklyával tesszük meg.

Látogatás a Taródi-várba tárlatvezetéssel
Könnyed séta Sopron középkori jellegű várához, amelyet egy elszánt, önkéntes várépítő polgár egymaga épített fel az 1950-es évektől kezdve.
A Felsőlőverek patinás utcáin, ösvényein haladva megismerheti a Lőverek történetét, nevének eredetét és építészeti remekműveit. Többek között 1 órás tárlatvezetéssel Sopron egyetlen ma is álló várát, a "Bolondvárat". Visszafelé a Sörházdombi-kilátó érintésével a Soproni-hegyvidék vonulatai és a Fertő-táj kapcsolata kerül bemutatásra az idegenvezető által.
Három óra pihenéssel és tartalmas helyismerettel lehet gazdagabb, ha ezt a sétát választja.

Sopron zöld szigetei
Elsősorban nyugdíjasoknak, felnőtteknek ajánlom, akik szeretnék felkeresni Sopron zöld kincseit, de nem vállalkoznak erdős terepre. Számukra ez a barangolás az Erzsébet-kert és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Botanikus Kertjének ösvényein ideális választás. A séta során megtekintjük az egyetem vadgazdálkodási gyűjteményét is.

Évszázados Lővérek
Könnyű (egészségügyi) séta a soproni fenyves erdő aljában, amelynek elején visszautazunk a XIX. század végére, hogy megcsodálhassuk az elfeledett kor alpesi stílusú, csodás házait a Villa soron. Az Alsólőverek ékességei között találjuk meg az 1762-ben épült Nepomuki Szent János kápolnát, a maga egyedülálló történetével. Az élősövények mesés birodalmában barangolva a Sörházdombi kilátóból megtekinthetjük, hogyan fonódik egybe Sopron az őt ölelő erdőrengeteggel.
Kortól függetlenül, mindenki számára ajánlott!

Séta a Soproni Parkerdőben
Könnyű séta a közjóléti célt szolgáló Soproni Parkerdő sétaútjain. Az erdei Tűztorony sétaúton az információs táblákkal és az idegenvezetővel együtt megismerheti Sopron városának és a Fertő-táj világának színfoltjait. Emellett a hazai erdőgazdálkodás izgalmas és érdekes oldalával is találkozhat a természet lágy ölén.

Éjszakai túra a soproni erdőben
A fiatalok által közkedvelt, különleges élmény. A naplementét még kilátóból, de a csillagokat már egy fennsíkról nézzük. Az éjszakai, kalandos utat fáklyák fénye mellett tesszük meg.

Történelmi belváros
Klasszikus, de izgalmas idegenvezetés Sopron belvárosában, szakavatott idegenvezetővel melynek során az ódon utcák között felelevenednek a város helyi és országos hírű történelmi eseményei, jótevői és ellenségei.

Kerékpártúra a Soproni-hegyvidéken Bányamúzeummal
Kalandozás a soproni hegyvidék tavaihoz, valamint sopronbánfalvai Pálos-Karmelita kolostorhoz, a görbehalmi Bányamúzeumhoz és Ágfalvára.

Áfonyázás a Lővérekben
Látogatás és áfonyagyűjtés a soproni Lővérek áfonyás erdőfoltjaiba.
(Időszakosan indul június hónapban.)

Szentjánosbogarak esti násza
Életre szóló élmény az éjszakai bogárles, amely során szemügyre vesszük az élénkzölden világító szentjánosbogarak éjszakai életét.
(Időszakosan indul június hónapban.)


Egész napos kirándulások, túrák

Az egész napos kirándulások azok számára ajánlott, akik több időt is tudnak az erdőben tölteni, akik szeretnének nyugodtan kikapcsolódni és aznap már nem sietnek máshova. A több (kb. 4-8) órás kiránduláso során lehetőség nyílik a várostól messzebb fekvő, érintetlenebb, ember által kevésbé háborgatott erdős vidékre is eljutni, ráérősen sétálni. Jellemzően több és változatosabb helyeket, célpontokat ölelnek fel ezen túra ajánlatok.

Túra hegyen-völgyön át
Izgalmas és tartalmas túra várlátogatással egybekötve azoknak, akik nem elégszenek meg egy rövid sétával, hanem mindent látni szeretnének.

Kelták útján a ciklámen nyomában
Változatos túra, sok kitérési, bővítési lehetőséggel, amely a különleges és védett növényünk, az erdei ciklámen élőhelyén vezet át.

"Vasfüggöny" kerékpártúra a Fertő-tóhoz Vasfüggöny Múzeummal
Határtalan tekerés idegenvezetéssel és borkóstolással a világörökség területére Sopron és a Fertő-táj történelmi, gasztronómiai és természetvédelmi értékeinek felfedezéséhez. Látogatjuk fertőrákosi Vasfüggöny Múzeum látogatásával. Eljuthat továbbá a Fertőmelléki-dombságon, a történelmi borvidéken át Fertőmeggyesre és Sopronpusztára a Páneurópai Piknik emlékparkba.

Őszi gesztenyézés a Lővérekben
A sült szelídgesztenye vagy a belőle készült rumos gesztenyepüré talán sokunk szívét és leginkább hasát rabul ejti. Jöjjön és ismerje meg közelről az értékes gesztenyefákat, tudjon meg mindent róluk egy frissítő gesztenyegyűjtő túra közben!
(Időszakosan indul, október elejétől november közepéig.)

 

Soproni túrák kalauza

Túra Sopronban a Vasfüggöny mentén túravezetővel
Túra Sopron mellett a az egykori vasfüggöny határzár mentén túravezetővel

Ismeretterjesztő erdei séták Sopronban idegenvezetővel
Ismeretterjesztő kirándulások, túrák Sopronban túravezetővel
Séta a Taródi-várhoz (Bolondvárhoz) idegenvezetővel Sopronban
Erdei séta a Károly-kilátóhoz a Ciklámen-tanösvény érintésével erdőmérnök túravezetővel
Fáklyás esti séta a soproni Sörgázdombi-kilátóhoz túravezetővel
Szieszta, pihenés a soproni Lőverekben könnyű sétával, túravezetővel
Séta a Soproni Parkerdőben túravezetővel
Séta a soproni Erzsébet-kertbe és a Nyugat-Magyarországi Egyetem botanikus kertjébe, herbáriumába és vadgazdálkodási gyűjteményébe
Idegenvezetés Sopron belvárosában
Vasfüggöny kerékpártúra Sopronból a Fertő-tóhoz a Vasfüggöny Múzeum látogatásával és borkóstolással
Túra a Várhely-kilátóhoz, kelta kori földvárhoz, kelta sírhelyekhez a Ciklámen-tanösvény érintésével, túravezetővel
Túra hegyen-völgyön át a Soproni-hegységben túravezetővel
Kerékpáros túra a Soproni-hegyvidék alpesi tájain túravezetővel
Kerékpárkölcsönzés Sopronban a kerékpáros túrákhoz