Sopron - Szalamandra-tó

 

A Szalamandra-tó története 1972-ben kezdődött. Ekkor létesítették a Nyugat-magyarországi Egyetemen elkészült terv alapján völgyzáró gát építésével a város melletti Tacsi-árokban. A mintegy 10 000 köbméter víz tárolására képes tómeder fölé egy 6 500 köbméter kapacitású hordalékfogó tavat is létesítettek, ami megakadályozza a nagy tó feltöltődését.

Nevét a környék tiszta vizű patakjainak mentén gyakran fellelhető foltos szalamandráról kapta. A mesterséges tóval kiegyensúlyozottá vált a környező erdőség vízellátása és új, természetvédelmi szempontból értékes vizes és vízközeli élőhelyek létesültek.
A tó, melynek tulajdonosa a Magyar Állam, kezelője pedig a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. ma horgászatóként hasznosított. Az évről-évre telepített halfajtákon túl (ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, kárász) sok más élőlény kötődik a víz közelségéhez. Szembetűnő a békák és szitakötők sokasága és időnként rákot is megfigyelhetünk.

A hűvös, párás völgynek és a vízbőségnek köszönhetően igen gazdag növényvilággal találkozhat az ide látogató. A tó feletti völgyoldalakban fenyves és lombos erdő váltakozik. A tó környékén többnyire tölgy, szelídgesztenye, fűz és égerfákkal találkozhatunk. A partot helyenként szegényező nádas természetes víztisztó rendszerként és a tóhoz érkező madarak búvóhelyéül szolgál.

A tavat a Tacsi-árok viszonylag kis vízgyűjtő területén kívül a bővizű Természetbarát-forrás táplálja, így vízszintje a legszárazabb hónapokban sem csökken jelentősen.

A mesés látvánnyal nehéz egyhamar betelni. A Természetbarát-forrás jóízű vizét kortyolgatva sokáig elmerenghet az ember e csendes tájban. Kedve esetén tó körüli kalandozásra indulhat, vagy igénybe veheti a kijelölt tűzrakóhelyeket. Még az eső sem zavarhatja meg a kikapcsolódást az újonnan épített fedett pavilonnak köszönhetően.


Túracsomag, amely érinti a Szalamandra tavat:

Túra hegyen-völgyön át
Izgalmas és tartalmas túra várlátogatással egybekötve azoknak, akik nem elégszenek meg egy rövid sétával, hanem mindent látni szeretnének.

Több túracsomag ingyenes bővítési lehetőségként tartalmazza a Szalamandra-tó felkeresését.
Egyedi útvonalú kirándulások vezetéséhez kérem, jelentkezzem az elérhetőségeken.

       

Ismeretterjesztő erdei séták Sopronban idegenvezetővel
Ismeretterjesztő kirándulások, túrák Sopronban túravezetővel
Séta a Taródi-várhoz (Bolondvárhoz) idegenvezetővel Sopronban
Erdei séta a Károly-kilátóhoz a Ciklámen-tanösvény érintésével erdőmérnök túravezetővel
Fáklyás esti séta a soproni Sörgázdombi-kilátóhoz túravezetővel
Szieszta, pihenés a soproni Lőverekben könnyű sétával, túravezetővel
Séta a Soproni Parkerdőben túravezetővel
Séta a soproni Erzsébet-kertbe és a Nyugat-Magyarországi Egyetem botanikus kertjébe, herbáriumába és vadgazdálkodási gyűjtemény
Vasfüggöny kerékpártúra Sopronból a Fertő-tóhoz a Vasfüggöny Múzeum látogatásával és borkóstolással
Túra a Várhely-kilátóhoz, kelta kori földvárhoz, kelta sírhelyekhez a Ciklámen-tanösvény érintésével, túravezetővel
Túra hegyen-völgyön át a Soproni-hegységben túravezetővel
Kerékpáros kirándulás a Soproni-hegyvidék alpesi tájain túravezetővel
Kerékpárkölcsönzés Sopronban