Túra hegyen-völgyön át a Soproni-hegységben

Egy hosszabb, kellően kimerítő túra azoknak, akik elég időt is figyelmet szentelnének a festői szépségű Soproni-hegység erdeire, növény- és állatvilágára. Az útközbeni felfrissülésről a hegyvidék egyik legszebb tava a Szalamandra-tó és tiszta forrásvize is gondoskodik.

Útvonalterv: (Sopron) belváros, Erzsébet-kert - Nándor-magaslat - Cserkészkápolna - Taródi-vár - Gloriett-kilátó - Fáber-rét - Szalamandra-tó, Természetbarát-forrás - Hétbükkfa - Pedagógus-forrás - Sörházdombi-kilátó - Erzsébet-kert

Időbeli hossza: kb. 6-7 óra
Térbeli hossza: 12,5 km
Nehézség: Közepes (átlagos fizikummal), az emelkedők és lejtők miatt nem ajánlott mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek.
Indulási hely: Sopronon belül kívánság szerint, javasolt a Deák tér vagy az Erzsébet-kert (Sopron, Ady Endre út 1.)
Érkezési hely: Alsólőverek szállodái vagy az Erzsébet-kert.
Infrastruktúra: Az útvonal első szakasza kebab ételbár (vasárnap zárva) mellett vezet, ugyanitt ital kapható. Útközben iható vizű források.
Ajánlott korosztály: 60 év felett a domborzat miatt nem ajánlott, helyette más útvonalat javasolnék a főbb úticélokhoz.
Ajánlott időpont: Évszaktól függetlenül, délelőttől kora délutánig érdemes elindulni.
Délutáni indulás esetén szép naplementében lehet részük, amit a Fáber-rétről vagy a Sörházdombi kilátóból élvezhetnek.
Indul: Egyéni időpontkérésre bármikor indulhat.
Fix időpontban jelenleg nem indul.
Ára: 4000 Ft/fő

A fiataloknak és középkorúaknak, osztálykiránduláson résztvevőknek, kalandoroknak, természetjáróknak ajánlom ezt az egész napos kirándulást, ami nem megerőltető, de végén biztosan szívesen ül majd le egy padra vagy rétre a naplementében gyönyörködni.

Az útvonal kisebb hegyeken és barátságos völgyeken át kanyarog Sopron határában érintve szinte minden olyan látványosságot, amit érdemes megnézni a Felsőlőverektől a Szalamandra-tó környékéig.

A változatos domborzati viszonyok lehetővé teszik a magyar erdőgazdálkodás bemutatását és a helyi értékek sokszínűségének megismerését. A változatos táj, a magaslati pontok, a vár, a fa kilátók, az üde, virágos rét, a hegyvidéki tó és a források közötti barangolás közben biztosan nem éri utol az unalom és a hétköznapok gondjai, amit az Alpokalja friss levegője is gyógyít.

Az útvonal érinti a nyár végétől, egész ősszel virágzó ciklámen élőhelyét is.


Az útvonalról, kirándulásról

Az indulás alapesetben a Deák-térről történik, az időtartam is innen számolandó. Igény esetén természetesen a város bármely pontjáról (pl. más vendéglátóhelytől, buszvégállomásról) is indulhat a program. A város központjától kb. negyed óra alatt érhető el gyalog a Deák-tér.

A kirándulás közben rövidebb-hosszabb megállókat tartunk, amelyek alkalmával bemutatásra kerül az erdő biológiai élete és a helyi, soproni erdők, igazodva az út során látható érdekességekhez, látványosságokhoz.

Utunk Erzsébet királyné, vagy ismertebb nevén Sisi emlékére létesített parkban kezdődik, ahol több különleges fafaj, köztük impozáns matuzsálemek fogadják az oda látogatókat, köztük Magyarország egyik faóriása.
Miután tiszteletünket tettük az elmúlt korok hosszú éltű tanúi alatt, Sopron-Bánfalva felé vesszük az irányt és a Felsőlőverek érintésével felkeressük az Alom-hegyet, ahol kanyargós szerpentin vezet fel a Nándor-magaslatig és a Cserkészkápolnáig. Innen a szép kilátás kockázat nélkül borítékolható Sopron kertvárosára. Az idáig felfelé vezető úton több növénytani érdekesség mellett tartunk pihenőt, miközben a magyar és a soproni erdők állomány-alakulásának történetét is felelevenítjük. Megtudhatjuk, hogy mikor mennyi erdővel rendelkezett az ország és milyen okok vezettek a változásokhoz. Megismerkedünk az állományalkotó fafajokkal, azok elkülönítésével, gazdasági értékével.

Következő úticélunk a méltán híres, középkori jellegű Taródi vár, amelyet egy elszánt, önkéntes várépítő polgár egymaga épített fel az 1950-es évektől kezdve. E modern kori csoda, ami mára országos hírnevet szerzett, kihagyhatatlan eleme a Felsőlőverekbe látogatóknak. (A Taródi-várhoz igény szerint célzott, rövidebb séta is indul.)

Utunkat tovább folytatva ismét egy kisebb hegycsúcsot hódítunk meg, ám ez a küzdelem nem tart sokáig, hiszen alig néhány száz métert kell tennünk a vártól és már a Gloriett-kilátóból élvezhetjük a táj szépségét.

A vár és a kilátó bevétele után könnyedén ereszkedünk le és haladunk az erdő háborítatlan belsejében a Fáber-rétre, az óriási fennsíkra, amely fényes nappal és az éjszakai túrák alkalmával is rabul ejti az ember szívét.

Kedvünk szerint továbbindulva a Szalamandra-tó meredek völgyébe visz le az utunk. Elbúcsúzunk a virágos, meleg fuvallatokkal kedveskedő réttől és leereszkedünk az ennél kicsit hűvösebb völgybe, ahol már a vízigényes fűzfáké és a berekfáké a főszerep. A bátrabbak izgalmas, tó körüli kalandútra indulhatnak, amíg a többiek a tavat tápláló Természetbarát-forrásnál pihenhetik ki magukat, miközben a környék legfinomabb és legbőségesebb forrásvizét kortyolgathatják.

Innen egy lankásan emelkedő úton kapaszkodunk fel a Tacsi-árokból egy kisebb szurdokvölgy oldalában a Hétbükkfa megállóig, ami még a költőket is megihlette.

Kanyargós ösvényeken érjük el rövidesen ismét a Fáber-rét egy másik szélét, hogy onnan a Pedagógus-forrást vegyük célba. Csak kicsit kell a Kecske-patak völgyébe ereszkednünk és máris újabb forrásvizet kóstolhatunk. A tűzrakóhelyet is igénybe vehetjük ezen a kellemes hangulatú völgyben, ahol az esetlegesen, hirtelen érkező nyári zápor idején is fedezéket találunk. A patakmenti erdőkben újabb fajokkal ismerkedhetünk.

Hazafelé tartó utunk még csak most kezdődik. Aki eddig még nem látott cikláment (virágzása nyár végén és ősszel), az út során biztosan nem marad le a Nyugat-magyarországi lomberdők jellegzetes virágának egyedi látványáról. Feketefenyők és szelídgesztenyék állnak őrt lépteink nyomán a Károly-magaslat oldalán a Deák-kút völgye felett amíg túránk utolsó állomásához, a Sörházdombi-kilátóig érkezünk. A város fölötti kilátóból megkoronázva a tartalmas túránkat, Sopron valamennyi pontját szemügyre vehetjük. Itt, az erdő és a város felett sokáig elidőzhetünk a nap során történtekről. Nem csak a Fertő-tó, a Hanság, hanem a naplemente is szemet gyönyörködtető látványát élhetjük meg itt, ahol tavasszal a virágzó cseresznyefák teszik még meghittebbé hangulatunkat.

Utunk végeztével a Sörházdombról leereszkedhetünk az Erzsébet-kert irányába, a Nyugat-Magyarországi Egyetem ingyenesen látogatható botanikus kertje felé vagy a Lővér körút szállodáihoz.

Az útvonalon, programon tetszőleges változtatás kérhető.

Bővítési lehetőségek
Várhely-kilátó,
Kelta halomsírok,
Hármas-forrás,
+ 1,5 óra
Károly-kilátó + 3/4 óra
Bánfalvai Hősi Temető és
Bánfalvai Karmelita kolostor
+ 3/4 óra


A program során kérésre úticsomaggal (péksütemény, gyümölcs) és innivalóval (pl. meleg tea, bor, forraltbor) készülünk.

Szeretettel várom jelentkezését, amennyiben az ajánlat felkeltette érdeklődését vagy kérdése esetén.

Fényképek a túra útvonaláról

 

Megrendelés

Hasonló túracsomagok:

Kelták útján a ciklámen nyomában

Őszi gesztenyézés a Lőverekben

"Vasfüggöny" kerékpártúra a Fertó-tóhoz Vasfüggöny Múzeummal és borkostolással

Ismeretterjesztő erdei séták Sopronban idegenvezetővel
Ismeretterjesztő kirándulások, túrák Sopronban túravezetővel
Séta a Taródi-várhoz (Bolondvárhoz) idegenvezetővel Sopronban
Erdei séta a Károly-kilátóhoz a Ciklámen-tanösvény érintésével erdőmérnök túravezetővel
Fáklyás esti séta a soproni Sörgázdombi-kilátóhoz túravezetővel
Szieszta, pihenés a soproni Lőverekben könnyű sétával, túravezetővel
Séta a Soproni Parkerdőben túravezetővel
Séta a soproni Erzsébet-kertbe és a Nyugat-Magyarországi Egyetem botanikus kertjébe, herbáriumába és vadgazdálkodási gyűjtemény
Vasfüggöny kerékpártúra Sopronból a Fertő-tóhoz a Vasfüggöny Múzeum látogatásával és borkóstolással
Túra a Várhely-kilátóhoz, kelta kori földvárhoz, kelta sírhelyekhez a Ciklámen-tanösvény érintésével, túravezetővel
Túra hegyen-völgyön át a Soproni-hegységben túravezetővel
Kerékpáros kirándulás a Soproni-hegyvidék alpesi tájain túravezetővel
Kerékpárkölcsönzés Sopronban