Kelták útján a ciklámen nyomában (túra)

Klasszikus kirándulás, ami javarészt a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. által kijelölt Ciklámen tanösvényen halad. Nevéhez hűen az útvonal az egyedi és védett növényünk, a ciklámen természetes élőhelyén vezet át, ami csak Nyugat-Magyarország tölgyeseiben fordul elő úton.

Útvonalterv: (Sopron) belváros, Deák-kút - Pedagógus-forrás- Hétbükkfa - Hármas-forrás - Várhely, kelta kori halomsírok - Várhely-kilátó - Béla-forrás - Sopron-Bánfalva - Erzsébet-kert

Időbeli hossza: 5-6 óra
Térbeli hossza: 12 km
Nehézség: Közepes (átlagos fizikummal)
Indulási hely: Sopronon belül kívánság szerint, javasolt a Deák tér vagy az Erzsébet-kert (Sopron, Ady Endre út 1.)
Érkezési hely: Alsólőverek szállodái vagy az Erzsébet-kert.
Infrastruktúra: Az útvonal legvégén van csak vásárlási lehetőség és mosdó.
Ajánlott korosztály: Minden korosztály számára ajánlott.
Ajánlott időpont: Évszaktól függetlenül jól járható.
Tavasszal és nyáron délelőtt és délután is indulhat, ősszel és télen a korai sötétedés miatt csak délelőtt érdemes elindulni.
Indul: Egyéni időpontkérésre bármikor indulhat.
Fix időpontban jelenleg nem indul.
Ára: 4000 Ft/fő

A kirándulás időnként kissé letér az ismeretterjesztő táblákkal is szegélyezett Ciklámen-tanösvényről a változatosabb program érdekében.

Ajánlott mindenkinek, aki egy kellemes kirándulásra vágyik az erdei ciklámenek élőhelyén. Az útvonal szabadon kiegészíthető az alább javasolt bővítési pontokkal.

A ciklámen a legtöbb virágos növényünktől eltérően nem tavasszal, hanem a nyár derekától október közepéig virágzik. Ettől eltérő időben csak leveleivel találkozhatunk.


Az útvonalról, kirándulásról

Indulás alapesetben a Lővér Szállótól, az időtartam és a távolság is innen számolandó. Igény esetén természetesen a város bármely pontjáról (pl. más vendéglátóhelytől, buszvégállomásról) is indulhat a csoport. A város központjától kb. 50 perc alatt érhető el gyalog a Lővér Szálló, vagy negyed óra alatt busszal.

A szállodáktól a Lővér-körúttal párhuzamos tanösvényen kezdjük meg utunkat. Nem kell sokat haladnunk és máris egy felhagyott kőfejtőhőz érkezünk, amin jól nyomon lehet követni a rajta egymás után megtelepedő növényvilágot, ahogyan a természet visszahódítja az életterét.

Ezután rövidesen a Deák-kútnál hűsölhetünk a termetes jegenyefenyők és égerfák alatt, amíg meghallgatjuk a Deákkúti Vármegye történetét.

A Károly-magaslat oldalában haladva közelítjük meg a Kecske-patak völgyét, ahol az érdekes levelű vöröstölgyek árnyékát élvezhetjük amíg a völgyben a haladunk a Pedagógus-forrás felé. A szurdokvölgyben pihenőhely és friss forrásvíz vár minket. Akár a nyári zápor ellen is menedékre találunk a csörgedező patak mellett.

Visszatérhetünk a tanösvényre vagy egy igazán rövid kitérővel a Fáber-rét és a Szalamanra-tó is útba ejthető. Szépségük és elragadó tájképük miatt nem érdemes kihagyni egyetlen hegyvidéki kirándulásból sem a környék legnagyobb fennsíkját és a mellette húzódó völgyben létrehozott hegyvidéki tavat sem.

Bármerre is kalandozunk, a Hétbükkfa pihenőponttól már a Ciklámen tanösvény kanyargós útján haladunk a Tacsi-árok felett a 2013-ban felújított Hármas-forráshoz. Itt ismét padok, tűzrakóhely és eső elleni menedék áll rendelkezésünkre a frissítő forrásvíz kortyolgatására.

Nincsen már túl messze az út legmagasabb pontja, egyre közelebb jutunk a Várhelyhez, a kelta kori földvár maradványaihoz és annak halomsírjaihoz. A magaslaton áll az ingyenesen látogatható Várhely-kilátó, ahonnan a legjobb kilátást élvezhetjük a környék kilátói közül, hiszen egyik sincsen ilyen magasan. Elénk tárul az egész Soproni-hegyvidék, a város, a Fertő-tó és a Hanság, valamint az Alpokalja és a Kis-Kárpátok vonulatai. Érdemes itt eltölteni egy kellemes fél órát.

A tanösvény Sopron-Bánfalvára vezet vissza minket a ciklámenek nyomán. Innen lakott település mentén sétálhatunk vissza Sopronba kb. 45 perc alatt, vagy felszállhatunk egy buszjáratra is. Ennél azonban célszerűbb a Szalamandra-tó és a Fáber-rét felé visszamenő utat választani.

Az útvonalon, programon tetszőleges változtatás kérhető.

Bővítési lehetőségek
Bánfalvai Karmelita kolostor + 10 perc
Bánfalvai Hősi Temető + 15 perc
Fáber-rét + 15 perc
Szalamandra-tó + 30 perc
Károly-magaslat és kilátó + 35 perc
Alom-hegy, Nándor-magaslat + 40 perc
Gloriette-kilátó és Fáber-rét + 40 perc
Taródi-vár + 1 óra


A program során kérésre úticsomaggal (péksütemény, gyümölcs) és innivalóval (pl. meleg tea, bor, forraltbor) készülünk.

Szeretettel várom jelentkezését, amennyiben az ajánlat felkeltette érdeklődését vagy kérdése esetén.


Fényképek a kirándulásról, az erdei cikláman természetes élőhelyén

   

 

Megrendelem

Hasonló túracsomagok:

Túra hegyen-völgyön át

Őszi gesztenyézés a Lővérekben

Ismeretterjesztő erdei séták Sopronban idegenvezetővel
Ismeretterjesztő kirándulások, túrák Sopronban túravezetővel
Séta a Taródi-várhoz (Bolondvárhoz) idegenvezetővel Sopronban
Erdei séta a Károly-kilátóhoz a Ciklámen-tanösvény érintésével erdőmérnök túravezetővel
Fáklyás esti séta a soproni Sörgázdombi-kilátóhoz túravezetővel
Szieszta, pihenés a soproni Lőverekben könnyű sétával, túravezetővel
Séta a Soproni Parkerdőben túravezetővel
Séta a soproni Erzsébet-kertbe és a Nyugat-Magyarországi Egyetem botanikus kertjébe, herbáriumába és vadgazdálkodási gyűjtemény
Vasfüggöny kerékpártúra Sopronból a Fertő-tóhoz a Vasfüggöny Múzeum látogatásával és borkóstolással
Túra a Várhely-kilátóhoz, kelta kori földvárhoz, kelta sírhelyekhez a Ciklámen-tanösvény érintésével, túravezetővel
Túra hegyen-völgyön át a Soproni-hegységben túravezetővel
Kerékpáros kirándulás a Soproni-hegyvidék alpesi tájain túravezetővel
Kerékpárkölcsönzés Sopronban