Erdei kirándulás a Károly-kilátóhoz

A körpanorámás kilátást nyújtó Károly-kilátó a Tűztoronyhoz és az erdei ciklámenhez hasonlóan Sopron és a várost övező erdő jelképévé vált. Éppen úgy, mint a fenyőillatú hegyvidéki levegő. A könnyebb kirándulás során ezen csodák között kalandozunk el betekintést nyerve a hazai erdőgazdálkodásba.
A soproni Lőverek szállodái felett őrködő Károly-kilátó felkerése osztálykirándulások, családi városlátogatások kellemes emlékét nyújthatja.

Útvonalterv: (Sopron) Lőverek szállodái - fenyves erdő - sípálya - Daloskő - Dalos-hegyi kőfejtő - Károly-magaslat és kilátó - Kőhalmi Tamás Erdészeti és Vadászati Múzeum - Ciklámen-tanösvény - (Sopron) szállodák

Időbeli hossza: kb. 3-4 óra
Térbeli hossza: 5 km
Nehézség: könnyű-közepes (átlagos fizikummal)
Indulási hely: Hotel Szieszta (Lővér körút 37.)
Érkezési hely: Hotel Szieszta
Infrastruktúra: félúton, a Károly-magaslaton színvonalas büfé, WC
Ajánlott korosztály: minden korosztálynak
Ajánlott időpont: évszaktól és napszaktól függetlenül bármikor
A program indul:

Október 15. és május 1. között:
kedden és csütörtökön 09:00-kor,
szombatonként 09:50-kor indul.

Május 2. és október 14. között:
szombatonként 09:50-kor indul.

Ára: Jelenleg ingyenes

Ez a program a város melletti hegyvidéknek köszönhetően kiválóan alkalmas arra, hogy a nem kimerítően hosszú útvonalon minden érdekesség szem elé kerüljön.

Megismerhetjük az erdő életét és érdeklődéstől függően, akár részletesen is betekintést kaphatunk a magyar erdőgazdálkodás szakmaiságába. Emellett a közkedvelt Károly-kilátóból és több magaslati pontról is szemügyre vehetjük Sopront, valamint a Fertő-tó vidékét. A város és az erdő szoros kapcsolata önmagában is különleges érzést nyújt mind a helyi polgároknak, mind az ide látogatóknak. Ezt tovább tetőzik az évszakok változása nyomán bekövetkező szezonális látványosságok, mint a lombfakadás, tavaszi kikelet, nyári fajgazdagság, szentjánosbogarak násza, ciklámenvirágzás, őszi lombszíneződés vagy a téli, havas erdő látványa. Ez az útvonal minden időben tartogat olyan látványosságot, amivel rabul ejti a kirándulók szívét. A hétköznapi gondok feledését az Alpokalja friss levegője garantálja. Aki ezt mégis kevésnek érzi, segítséget remélhet egy pohár soproni kékfrankos vörösbortól is.


Az útvonalról, kirándulásról

Az indulás egyedi igény szerint a város bármely pontjáról történhet. A fix időpontokban meghirdetett kirándulás a Hotel Sziesztától (Sopron, Lővér körút 37.) indul.

A kirándulás közben rövidebb-hosszabb megállókat tartunk, amelyek alkalmával bemutatásra kerül az erdő általános biológiai élete és az út során látható érdekességekhez igazodva a helyi, soproni erdők. Az út első felében a Károly-magaslatig több állomást tartunk a terep emelkedése miatt, így könnyítve meg a fizikai igénybevételt.
Az első állomáspontok alkalmával megismerjük a magyar és a soproni erdők állomány-alakulásának történetét. Megtudhatjuk, mikor mennyi erdővel rendelkezett az ország és milyen okok vezettek a változásokhoz. Ezt követően a lombos és a fenyves faállományok jellemzőit vesszük sorra.

Erdei utakon a Károly-magaslati kirándulás közben
Fények és színek játéka a Károly-magaslat ösvényein

Elkalandozunk a fenyvesek világában, hogy megértsük azok sajátos világát. Szemügyre vesszük az erdőkben történő természetes folyamatokat és feltárjuk azok jelentőségét, okait, okozatait. Átgondoljuk az emberi beavatkozások célját és szükségességét. Megismerjük a klíma és a termőhely erdőkre gyakorolt hatását, amit magunk is észrevehetünk.
Felfelé haladva megismerkedünk az állományalkotó fafajokkal, azok elkülönítésével, gazdasági értékével. A sípályán megállva tiszta idő esetén szép kilátás nyílhat a Fertő-tóra.

Kilátás a Fertő-tó vidékére a soproni sípályáról
Kilátás a Fertő-tó vidékére a soproni sípályáról

Tovább haladva a Dalos-kőre érünk, ahol ismertetésre kerül a hely története, valamint Sopron történelmének legfontosabb szemelvényei. A hegygerincre felérve megérkezünk a Károly-magaslatra, hol számos program közül választhatnak. Lehetőség van a Károly-kilátóba való feljutásra. (Mivel nem mindenki szokott felmenni, ezért a belépő árát a kirándulás nem tartalmazza.) A kilátóban helyi természettudósok életének, munkásságának kiállítása is megtekinthető. Tiszta időben gyönyörű körpanorámában lehet részünk. Az erdő fölött szemlélődve mind Sopron, a közeli települések, a környékbeli táj, az Alpokalja-hegyei (pl. Schneeberg), mind a Fertő-tó és vidéke elénk tárul. A Károly-magaslaton továbbá ismeretterjesztő táblák, színvonalas erdei büfé, játszótér, egy kisebb, élő növénygyűjtemény áll rendelkezésre a szabadprogram eltöltésére. Mosdó ingyenesen vehető igénybe vehető a kilátó nyitvatartási idejében.

A kilátó mellett ingyenesen látogatható a Soproni Erdészet által működtetett Kőhalmi Tamás Erdészeti és Vadászati Múzeum. Az erdei múzeum 3 szinten mutatja be a soproni hegyvidék életközösségeit a kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas és színvonalas, szó szerint kézzel fogható, interaktív kiállítás.

Múzeum Sopron felett a Károly-kilátónál
Kőhalmi Tamás Erdészeti és Vadászati Múzeum és erdei büfé

Erdei múzeum a Károly-kilátó mellett
Erdei múzeum a Károly-kilátó mellett

Körsétánkat folytatva a Ciklámen-tanösvényen kezdjük el az ereszkedést. Nyár végén és ősszel részünk van a tanösvény névadó, késői virágának felfedezésében. Tovább haladva lefelé változatos erdőrészleteken át haladunk, melyben fiatal és idős erdőfoltok váltják egymást. A Deák-kút feletti fenyvesben álomszerű világban érezheti magát a kiránduló, miközben szép kilátás nyílik az alattunk húzódó völgybe a szállodákhoz való visszaérkezésig.

Az útvonalon, programon tetszőleges változtatás kérhető.

Bővítési lehetőségek
Pedagógus-forrás + 40 perc
Fáber-rét + 40 perc
Sörházdombi-kilátó + 1 óra
Gloriett-kilátó + 1,5 óra
Szalamandra-tó + 1,5 óra


A program során előzetes kérésre úticsomaggal (péksütemény, gyümölcs) és innivalóval (pl. meleg tea, bor, forraltbor) készülünk.

Szeretettel várom jelentkezését, amennyiben az ajánlat felkeltette érdeklődését vagy kérdése esetén.


További fényképek a kirándulásról

 

 

Megrendelés

Hasonló ajánlatok sétákra, kirándulásokra:

Látogatás a Taródi-várba idegenvezetéssel

Évszázados Lővérek

Sopron zöld szigetei

Séta a Sörházdombi-kilátóhoz

Éjszakai kirándulás a Soproni-hegységben

Őszi gesztenyézés a Lővérekben (időszakosan októberben)

Ismeretterjesztő erdei séták Sopronban idegenvezetővel
Ismeretterjesztő kirándulások, túrák Sopronban túravezetővel
Séta a Taródi-várhoz (Bolondvárhoz) idegenvezetővel Sopronban
Erdei séta a Károly-kilátóhoz a Ciklámen-tanösvény érintésével erdőmérnök túravezetővel
Fáklyás esti séta a soproni Sörgázdombi-kilátóhoz túravezetővel
Szieszta, pihenés a soproni Lőverekben könnyű sétával, túravezetővel
Séta a Soproni Parkerdőben túravezetővel
Séta a soproni Erzsébet-kertbe és a Nyugat-Magyarországi Egyetem botanikus kertjébe, herbáriumába és vadgazdálkodási gyűjtemény
Vasfüggöny kerékpártúra Sopronból a Fertő-tóhoz a Vasfüggöny Múzeum látogatásával és borkóstolással
Túra a Várhely-kilátóhoz, kelta kori földvárhoz, kelta sírhelyekhez a Ciklámen-tanösvény érintésével, túravezetővel
Túra hegyen-völgyön át a Soproni-hegységben túravezetővel
Kerékpáros kirándulás a Soproni-hegyvidék alpesi tájain túravezetővel
Kerékpárkölcsönzés Sopronban